Bevare oss från en kommunal friskolekö

Socialdemokrater runt om i landet argumenterar emot friskolor, bland annat med argumentet att friskolorna ”väljer bort elever av ekonomiska eller andra skäl”, nu senast Stockholms oppositionsborgarråd Carin Jämtin (S) på DN Debatt 16/3.

Denna beskyllning är grundlös och ohederlig. Friskolorna har sedan många år lagkrav på sig att vara öppna för alla. Det finns ingen anledning att tro att friskolorna skulle bryta mot lagen.

Det som däremot ibland händer är att kommunen nekar friskolan bidrag för särskilt stöd för en viss elev. Detta kan kommunen göra om det finns en kommunal skola som redan har goda och kostsamma resurser för att tillgodose elevens särskilda behov. I dessa fall, när kommunen nekar bidrag, har också friskolan rätt att neka till att ta emot eleven. Allt annat vore orimligt.

Många kommuner utnyttjar sin rätt att neka bidrag lite väl flitigt. Friskolorna, trots en stark ambition att vara öppna för alla, ges inte en fair chance. Det är alltså kommunala beslut som snedvrider antagningen till friskolorna, inte friskolornas egna.

Carin Jämtin vill lösa ”orättvisan” genom att låta kommunen ta över friskolornas antagningskö. Att låta friskolornas största konkurrent sköta kön ökar knappast antagningssystemets trovärdighet, speciellt inte inom de kommuner som redan idag överutnyttjar sitt antagningsveto för att styra antagningen till friskolorna.

Vi har ett rättssystem som ska säkerställa att lagarna följs. Jag har full tilltro till detta rättssystem. Mig veterligen har ingen skola varken anmälts eller fällts för att ha brutit mot reglerna om öppen antagning. Däremot har ett flertal kommuners tveksamma beslut om att neka bidrag för särskilt stöd prövats, och det kommer förhoppningsvis att bli fler prövningar nu när allianspartierna infört större möjlighet att överklaga.

Socialdemokrater som först hindrar friskolorna från att vara öppna för alla, och sedan använder detta för att misstänkliggöra de fristående skolorna spelar inte rent spel. Det är motbjudande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s