Bra att husockupanter åtalas

Banner från Romano TrajoUnder det senaste året har demokratin satts på hårt prov i Lund. Beslut som har varit impopulära i vissa kretsar har lett till husockupationer, störande av sammanträden samt skadegörelse, hot och trakasserier mot politiker. Själv blev jag som ordförande hårt utsatt när barn- och skolnämnden beslutade att stänga fritidshemmet Romano Trajo.

Om små grupper genom mötessabotage, ockupationer, våld och trakasserier tillåts påverka politiska beslut så riskerar demokratin att sättas ur spel. Dels kan det bli svårare att i full öppenhet fatta viktiga beslut. Och när hot och trakasserier blir en fritidspolitikers vardag blir det ännu svårare att få vanliga vettiga medborgare att ställa upp till olika förtroendeuppdrag.

Jag är därför glad att husockupanterna nu åtalas. Se Skånska Dagbladet 23/3 ”Ockupanter massåtalas”, och Sydsvenskan 22/3.

Jag hade dock önskat att vi hade haft modernare lagar för att skydda demokratin. Husockupationerna är nämligen mer än bara olaga intrång. Husockupationerna är ett försök att sätta den representativa demokratin ur spel och att framtvinga beslut som inte har stöd bland kommuninvånarna. Men lagarna kring författningsskyddet är omoderna och handlar mest om ”olovlig kårverksamhet”. Dessa lagar räcker inte långt när antidemokratiska nätverk organiserar sig med hjälp av Facebook, SMS och mail.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s