Det är dags att höja lärarlönerna

Alliansen med Folkpartiet i spetsen har nyligen presenterat en ny lärarutbildning. Utblildningen ska bli bättre än dagens på att försörja landets skolor med välutbildade och kompetenta lärare av olika slag. Den nya Skollagen, som presenterades igår, ställer större krav på att lärarna är behöriga i de ämnen de undervisar i.

Att Läraryrkets status måste höjas är uppenbart , men det räcker inte att bara förbättra utbildningen. Hur bra lärarutbildningen än blir så lockas inte många till yrket om lönen, efter tio års tjänst, ligger på 25 000 kronor.

I DN:s ledare den 6/3 ”Billiga lärare” konstateras att lönen för lärare i de flesta europeiska länder ligger på samma nivå som lönen för civilingenjörer. Sverige har tillsammans med Grekland Europas sämst betalda lärare.

Det är hög tid att ta fram en nationell plan för hur lärarlönerna ska kunna höjas. Detta är nämligen inte helt oproblematiskt:

  • Att höja lönen för en hel yrkeskår skulle omedelbart leda till kompensationskrav från andra yrkeskårer (som också anser sig lika mycket värda som civilingenjörer).
  • Att höja lönen enbart för de lärare som går ut från den nya lärarhögskolan är också omöjligt. En lönespridning där mångårigt verksamma lärare får lägre lön än nyutexaminerade skulle förmodligen aldrig accepteras.
  • Kommunerna måste, förmodligen genom utökade statsbidrag, få kompensation för de merkostnader en lärarlönesatsning innebär. I annat fall kommer ökade lärarlöner omedelbart att få sin direkta spegelbild i minskad lärartäthet, vilket knappast höjer kvalitén i skolan.

Arbetet med en nationell plan bör sättas igång snarast, och bör ha följande utgångspunkter:

  1. Individuell lönesättning ska tillämpas mer än idag. En lärare som åstadkommer goda kunskapsresultat hos eleverna, eller i övrigt gör stora insatser, ska märka detta i lönekuvertet.
  2. Lärare som fortbildar sig ska premieras för detta.
  3. Fler tjänstgöringsår ska ge högre lön. Löneutvecklingen får inte sluta den dag man får fast anställning.

Folkpartiet Liberalerna har under mandatperioden varit drivande när det gäller att höja läraryrkets status. Nu är det dags att ta nästa steg.

En tanke på “Det är dags att höja lärarlönerna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s