Integration på Norra Fäladen flyter inte friktionsfritt

Nyligen anmäldes Lunds kommun till Skolinspektionen för att vi enligt anmälaren inte arbetat tillräckligt med integrationen. En artikel om detta publiceras i Skånska Dagbladet 14/5.

Inför läsårsskiftet ville rektorn på Backaskolan integrera eleverna genom att upplösa de tre befintliga andraklasserna klasser och bilda två helt nya tredjeklasser. Detta skulle dels innebära att de befintliga klasskamrats- och lärarrelationerna bröts upp, dels att de nya klasserna skulle få 31 resp 32 elever!

Som skolpolitiker får jag inte lägga mig i detta beslut, eftersom skolornas klassindelning enligt grundskoleförordningen beslutas enväldigt av rektor. Däremot har vi inom Lunds kommun en policy för brukarinflytande. Den innebär att rektor ska samverka med föräldrarna vid denna typ av förändringar. Jag insisterade därför på att brukarpolicyn skulle följas.

Rektor tog då tillbaka sitt första beslut, och efter många turer blev det en kompromiss. De ursprungliga klasserna behålls, men schemat blockläggs så att en stor del av undervisningen kan ske i tvärgrupper över klassgränserna. Jag tycker att detta har blivit en bra kompromiss, som alla borde vara nöjda med. Jag är därför lite förvånad över anmälan till Skolinspektionen.

Jag tycker däremot att det är olyckligt att rektor redan nu har beslutat vilka förändringar som ska ske inför läsårsskiftet 11/12. Vi vet inte hur väl de planerade åtgärderna kommer att falla ut, och under ett läsår kan det hända mycket, såväl med enskilda elever och enskilda elevrelationer som med elevgrupperna som helhet.

Jag tycker därför att rektors beslut om vad som ska hända vid nästa läsårsskifte är förhastat. Rektor borde dels följa upp de nu planerade åtgärderna, dels även inför kommande års förändringar föra en aktiv dialog med brukarna.

Det är naturligtvis positivt att rektor redan nu aviserar tilltänkta förändringar inför nästa läsårsskifte. Men att låsa fast sig vid att denna förändring ske ske oavsett omständigheter och oavsett brukardialog är inte vettigt. Det ingår i rektors uppdrag att vara både lyssnande och flexibel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s