Slipsval i kommunfullmäktige

Jag har idag blivit mailintervjuad av Sydsvenskan om min ”klädstil i kommunfullmäktige”. Att ställa upp på intervjuer av detta slag är som att spela rysk roulette.  Jag återger här mina svar på Sydsvenskans frågor, så att var och en kan se hur den slutliga artikeln blir vinklad.

Varför har du de här kläderna på dig?

I mitt vanliga jobb försöker jag matcha kundernas klädkod. Därför blir det ofta kostym och slips. Det blir oftast samma stil när det är fullmäktigesammanträde, eftersom jag känner mig bekväm i dessa kläder.

Brukar du klä upp dig när det är fullmäktigesammanträde?

Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ. Ett fullmäktigesammanträdde är därför lite högtidligt. Jag brukar därför byta till kostym och slips, även om jag inte haft sådana kläder under dagen. Men jag lägger för det mesta av kavajen när jag går upp i talarstolen. Det ger ett lite ledigare intryck, och gör att jag kan peka och gestikulera på ett helt annat sätt.

STEVE har varnat för att småmönstrade kläder kan ge moiréeffekter i TV, så sådana försöker jag undvika.

Jag försöker sticka ut lite genom att ha ett varierat och ibland lite vågat slipsval. Jag har hittills inte använt samma slips två gånger i fullmäktige. Vid några enstaka tillfällen har jag varit mer casual. Då har det blivit pikétröja med vårdade blåjeans eller skjorta utan slips med chinos.

Inför alla sammanträden väljer jag omsorgsfullt både slips och reservoirpenna. Penna, ev kavajpin och ev manschettknappar är små detaljer som kanske inte märks, men de ingår i förberedelseritualen (jfr tjejernas nagellack). Dessutom slipar jag mina köksknivar inför varje fullmäktigesammanträde (men jag lämnar dem hemma för säkerhets skull).

Vad skulle du inte ha på dig fullmäktigesalen, var går gränsen?

Shorts! Mina ben är lika ludna som bleka. Träskor och gummistövlar skulle jag också undvika.

Tumregeln är att undvika alltför fritidsbetonade kläder och specialkläder för en viss sport eller ett visst yrke (t ex ridbyxor eller stolpskor). Och att undvika allt grönt! Män som klär sig i grönt går inte att lita på enligt min Dress for success-guru. Däremot är rosa helt OK.

Finns det någon speciell klädstil i ditt parti?

Nej – i ett parti som värnar om individens frihet är det högt i tak. Det är helt OK att ha sin egen stil och sticka ut, så länge man inte betraktas som ovårdad.

Finns det ett politikermode? Om svaret är ja: hur skull du beskriva det? Ät det för slapp, tråkig, frisläppt eller strikt klädsel?

Ja, det har tyvärr blivit väldigt inne med en enfärgad mörkröd slips till kostymen (en s k statsmannaslips). Den förekommer på alla EU:s ministermöten, och flera kommunpolitiker har tagit efter. Urtrist!

I förra valrörelsen användes en orange alliansslips flitigt. Denna var minst lika tråkig.

Nick Clegg (LibDem) uppmärksammades i det brittiska valet för sin enfärgade gula slips som bröt av mot alla de mörkröda. Detta har ännu inte smittat av sig till Lund, men det beror i mitt eget fall bara på att det är svårt att få tag på enfärgade gula slipsar. (Men jag har get mig fasen på att hitta en inför junisammanträdet)

Udda tweedkavaj (s.k. LRF-kavaj) är tyvärr väldigt vanligt bland politiker och arkitekter. Detta är det mest menlösa plagg man kan föreställa sig. Arkitekterna har åtminstone vett att skapa en egen stil genom att kombinera uddakavajen med polotröja och sandaler. Men politikerna är bara slätstruket tråkiga.

Jag tycker att alltför få manliga politiker klär sig medvetet. Många män plockar en kombination direkt från skyltdockan, men glömmer bort både sina skor och sin frisyr. Man väljer också alltför ofta en snedrandig klubbslips, gärna kombinerad med en trist gubbifierande rotarynål.

2 tankar om “Slipsval i kommunfullmäktige

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s