Bananer och modersmålslärare

Idag behandlar Lunds kommunfullmäktige budgeten för 2011. Alliansen har lagt en ganska återhållsam och ansvarsfull budget. Inga skattehöjningar och därmed inga utsvävningar.

Oppositionsbudgeten däremot är ett enda sammelsurium av valfläsk – naturligtvis finansierat genom höjda skatter.

På skolans område lovar oppositionen 30 nya lärartjänster. Detta lär knappast bli verklighet om man samtidigt ska leverera allt annat man har lovat.

Till exempel ville man vid fullmäktiges majsammanträde besluta om gratis frukt till alla Lunds 16 000 elever varje dag. Bara detta skulle kosta ca 10 miljoner/år. Men i oppositionens budgetförslag så finns det inte några bananpengar. Ska man infria fruktlöftet kommer det att kosta ca 20 lärartjänster.

Anders Almgren (S) har också lovat att återgå till den gamla organisationen av modersmålsverksamheten där modersmålslärarna var en ”fri nyttighet” för skolorna. Det nya systemet, som Alliansen införde 2008, innehåller starka incitament för samordning, och har genom detta reducerat behovet av modersmålslärare med ett tiotal tjänster. Om dessa incitament försvinner kommer modersmålsenheten snabbt att sluka 10 av oppositionens 30 nya lärare.

En rödgrön valseger innebär 40 öre högre kommunalskatt. Av de 30 utlovade lärarna kommer 20 att bli bananer och 10 att bli modersmålslärare som inte behövs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s