Fler förskolor ska minska barngrupperna

Fler förskolor behövs för att minska barngrupperna. Folkpartiet Liberalerna i Lund föreslår därför:

  • att vissa planerade förskolebyggen tidigareläggas.
  • att nybyggnadsplanerna utökas med ytterligare förskolor.
  • att fler familjer, om de så önskar, erbjuds plats i uteförskolor, bl a genom förskolebussar.

Antalet förskolebarn växer i Lund. Den stora bostadsutbyggnaden, generationsväxling och en ”babyboom” gör att vi redan nu har planerat för en kraftig utbyggnad av barnomsorgen.

Men både vårens efterfrågeutveckling och de senaste barnprognoserna har överraskat. Detta har tyvärr lett till något större barngrupper under våren, vilket inte är önskvärt.

Kommunens målsättning är att barngrupperna ska minska. Folkpartiet vill att barngrupperna ska vara små, och en utbyggnad krävs om vi ska kunna nå kommunens långsiktiga mål om 11 barn på småbarnsavdelningar och 16 barn på övriga avdelningar. Personaltätheten ligger redan idag högt över kommunens mål på 2,75 personal per avdelning. Resursfördelningssystemet gör dessutom att mängden personal med automatik följer antalet barn. Oväntade barn ger alltså inte någon minskning av personaltätheten.

Det enda som i dagsläget sätter käppar i hjulen för mindre barngrupper är antalet förskoleavdelningar. Vi måste därför öka takten i förskolebyggandet för att matcha den ökade barntillströmmningen.

Det är främst områdena Östra Torn/Brunnshög, Norra Fäladen och Råbylund som behöver ett snabbt tillskott av förskoleplatser. I Stångby är det flera nya förskolor på gång, men även här kommer ytterligare kapacitet att behövas om ett par år.

Folkpartiet Liberalerna i Lund begär därför i en skrivelse till Barn- och skolnämnd Lunds stad att utbyggnadsplanerna för förskolan ska kompletteras enligt ovanstående riktlinjer.

Uppdaterat den 15/7:

Skånska Dagbladet skriver om detta den 15/7.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s