Slaget är varken förlorat eller vunnet

Enligt en opinionsundersökning gjord i Sydsvenskan den 7/7 blir det inget maktskifte i Lund efter valet 2010.

Folkpartiet och Centern har i undersökningen tappat två mandat vardera, och Moderaterna går framåt med två. Men man ska minnas att de sista mandaten för varje pari är alltid lite osäkra. Om man ligger precis på gränsen i båda valkretsarna kan två mandat hänga på en handfull röster. Allt kan hända fram till valdagen.

Sverigedemokraterna skulle enligt undersökningen få en vågmästarroll, vilket vore mycket olyckligt. Ingen vill ta in SD i en ”regering”. Ett fristående SD som godtyckligt och populistiskt kan fälla varje förslag, utan att behöva ta ansvar för helheten, är inte heller bra. Risken är också att något block frestas att kohandla. Genom att ge efter i SD:s hjärtefrågor kan man byta till sig politisk stabilitet. Det är ett alltför högt pris. Jag hoppas att vi i stället kan åstadkomma den politiska stabilitet som behövs genom uppgörelser över blockgränserna. Bara på det sättet kan SD få precis så mycket (=litet) inflytande som deras mandat berättigar till.

Inom de sakpolitiska frågorna i kommunpolitiken är ju – när allt kommer till kritan – de ideologiska motsättningarna inte särskilt stora. När plakatpolitiken skalats bort är vi ju överens om det mesta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s