Inför passivitetstalan i svensk kommunalrätt

Om en kommun fattar ett lagstridigt beslut kan varje medborgare överklaga detta genom s k kommunalbesvär. Men vad händer om kommunen förhalar, och därmed undviker att fatta ett beslut. Då finns det ingen möjlighet att överklaga.

Kommunen är kanske skyldig att fatta ett visst beslut, men genom att förhala beslutet slipper man detta (och då oftast också de kostnader beslutet kan vara förenat med). Och utan ett avslagsbeslut går det inte att överklaga. Kommuninvånarna är helt rättslösa i sådana situationer.

I andra europeiska länder finns en möjlighet till domstolsprövning av ärenden där kommuner låter bli att fatta beslut, s k passivitetstalan. Denna möjlighet bör införas även i Sverige för att garantera enskildas rättssäkerhet. Möjlighet till passivitetstalan behövs både inom kommunalrätten och inom förvaltningsrätten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s