Om skolk i Lund

Skolk är ett utbrett problem i landets skolor. Men hur är det i Lund?

Vi vet att skolk är ett av de första tecknen på missbruk, psykisk ohälsa eller sociala problem. Det är därför viktigt att skolornas arbete med skolk sker snabbt, aktivt och systematiskt.

Även den ”giltiga” frånvaron är viktig att följa upp. När det förekommer sociala problem är det inte helt ovanligt att föräldern ringer skolan och sjukanmäler eleven. Även vid sjukdom är det viktigt att skolan är aktiv. Vid längre frånvaro kanske skolan ska ge hemundervisning, eller göra speciella arrangemang för att underlätta elevens återgång till skolan.

Jag välkomnar regeringens och Jan Björklunds förslag om att skolk ska skrivas in i betygen. Det är bra att det görs tydligt att skolk inte är okej. Men det viktigaste av allt är de åtgärder skolorna vidtar för att hantera frånvaron, giltig som ogiltig.

Tyvärr finns det inte någon samlad bild av den ogiltiga frånvaron i Lunds grundskolor. Vi vet inte heller hur olika skolor hanterar skolk. Jag har ingen anledning att misstänka att det sköts dåligt, men det är bekymmersamt att det på ledningsnivå saknas en helhetsbild.

Jag har därför i en skrivelse till Barn- och skolnämnden begärt en ändring av detta förhållande, och har begärt en redovisning av:

  • Omfattningen av ogiltig/giltig frånvaro
  • Skolornas rutiner för hantering av ogiltig/giltig frånvaro

Mer om skolk:

Artiklar: Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Sydsvenska Dagbladet Snällposten, Skånska Dagbladet

Bloggar: Helena von Schantz, Lotta Edholm, Seved MonkeMathias Sundin, Niklas Frykman, Mats Gerdau, Annarkia, Kent Persson, Alliansfritt Sverige, Krassman, kulturbloggen, Runo Johansson, Folkpartiet Norrköping, Mikael Wendt, Sebastian Hallén och andra bloggar om skolk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s