SD föreslår oseriös budget för Lund

Sverigedemokareterna försöker på alla sätt framstå som salongsfähiga.

FemtiolappSom ett led i detta försöker man lägga en seriös alternativbudget för Lund. Man lyckas ganska bra med att få den att framstå som ansvarsfull. Men skenet bedrar.

De flesta partier i Lunds kommunfullmäktige anpassar sig till hur förutsättningarna är, och inte till hur man önskar att förutsättningarna vore. Det är ett anständighetskrav att de förslag man lägger också är möjliga att genomföra om de skulle få fullmäktiges stöd.

De Rödgröna har visserligen lagt en budget som förutsätter en Rödgrön regering (och ett antal miljoner i tillskott därifrån). Detta är lite lurigt fintigt, men är åtminstonde förknippat med en viss sannolikhet.

Sverigedemokraternas budget däremot bygger på helt orealistiska förutsättningar. För det första vill man spara in hela kostnaden för modersmålsundervisning (28 miljoner). För att göra detta skulle det krävas att riksdagen avskaffar modersmålsundervisningen, och det vill inget av dagens riksdagspartier.

Sverigedemokraterna ska alltså inte bara ta sig in i riksdagen för att budgetförslaget ska hålla. De ska dessutom få egen majoritet – och genomföra en omfattande utbildningsreform innan årsskiftet! I alla andra fall bygger SD:s budget för Lund på helt orealistiska förutsättningar. Den föreslagna besparingen på skolan kommer annars, om SD: budget skulle få något som helst stöd, att gå ut över den vanliga undervisningen.

För det andra lägger man en kraftig besparing på ”politisk verksamhet” (13 miljoner). Denna besparing är så kraftig så att Lund skulle behöva upphöra med nästan all politisk styrning. Hur ska man få den kommunala utvecklingen att följa folkviljan efter att man avskaffat både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige? Det framgår inte av budgetförslaget.

Se även: Sverigedemokraternas budgetreservation i Lunds kommunfullmäktige

5 tankar om “SD föreslår oseriös budget för Lund

 1. Jag förstår faktiskt inte vad du gnäller om. Vare sig hemspråksundervisning eller att kommunalpampar skall bada i skattepengar tycker jag är något bra.

  Vi verkar skilja oss där.

 2. Man kan naturligtvis tycka olika om modersmålsundervisning. Men så länge det är ett ämne på skolschemat är det oseriöst att i en kommunal budget föreslå att den sparas bort.
  Och när det gäller ”kommunalpamparna som badar i pengar” så lär du inte hitta några sådana i Lunds kommun. Politikerna är mycket snålt arvoderade, och för många är det politiska engagemanget en ren förlustaffär. Hur tycker du själv att en kommun ska styras? Och hur tycker du att politikerna ska arvoderas?

  • Det är frivilligt att delta, men det är inte frivilligt för kommunerna att arrangera. Finns det fem elever med samma modersmål i kommunen så måste kommunen erbjuda modersmålsundervisning i någon form.

 3. Förnuftiga tankar.

  Fast man kan tänka sig att SD försöker lura folk att leka med tanken ”oj om vi bara kastade ut ‘de där’, så mycket pengar vi skulle ‘spara”‘.

  Akta dig för sd-anhängarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s