Fel om lärartätheten i Lund

Idag har Sydsvenskan en märklig artikel om lärartätheten i Lunds skolor och en om Direkt Skolpeng. Jan Samuelsson försöker antyda att det nya resursfördelningssystemet Direkt skolpeng är orsak till den minskande lärartätheten. Förklaringen är dock en helt annan annan.

En naturlig nedgång

Det finns, av naturliga skäl, en stor skillnad i lärartäthet mellan olika årskurser. De lägre årskurserna har en kortare skoldag och mindre gruppstorlekar. De yngre eleverna hanteras av personal i fritidshem/fritidsklubb under delar av den samlade skoldagen. Äldre elever har längre skoldag och mer undervisning i halvklass. Lärartätheten är därför normalt betydligt högre i de högre årskurserna. Jämför man lärartätheten mellan en F-3-skola och en 6-9-skola (t.ex. Vegaskolan och Fäladsgården) finner man att lärartätheten på högstadieskolan nästan är dubbelt så hög.

Lund är en tillväxtkommun där det flyttar in många barn i förskole- och lågstadieåldern, samtidigt som antalet högstadieelever minskar.  Därför kommer vi helt naturligt  att se en sjunkande lärartäthet ända tills pendeln svänger tillbaka och dessa elever når högstadiet.

Ett ensidigt fokus på lärartätheten är inte bra

Det finns många kvalitetsfaktorer i grundskolan. Lärartäthet är bara en av dem. Andra kvalitetsfaktorer är:

  • klassernas storlek
  • lärarnas ämnesbehörighet
  • bra och rätt resurser till elever med behov av särskilt stöd (t ex elevassistenter)
  • ett gott pedagogiskt ledarskap (en fungerande skolledning)
  • lärarnas kontinuerliga fortbildning
  • moderna läromedel, t ex IT
  • en god elevhälsovård
  • skolmatens kvalitet
  • m fl

Vi måste dessutom erbjuda konkurrenskraftiga löner, gärna högre än kringkommunernas, för att de bästa krafterna ska välja att arbeta i Lunds kommun.

Vi har som politiker ett ansvar för att se till helheten. Ett alltför stort fokus på ett enda isolerat nyckeltal riskerar att rubba den viktiga balansen mellan kvantitet och kvalitet.

Andra bloggare om samma artikel: Louise Rehn-Winsborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s