Fler mössor på lektionerna i Lund!

Eleverna i Lund ska givetvis få lov att ha mössa, hatt eller keps på sig på lektionerna.

Att varje elev själv ska få bestämma hur han eller hon ska klä sig är en självklarhet i ett fritt och demokratiskt samhälle. Och vi måste med all kraft bekämpa strukturkonservatismens sista bastion på klädområdet – huvudbonadsförbudet.

I skolans andra huvuduppdrag – värdegrundsarbetet – anges att ”Var och en som verkar inom skolan skall främja aktning för varje människas egenvärde”. I detta ingår naturligtvis att man även ska värna om individens frihet. Denna frihet ska inte få inskränkas annat än när det finns ett annat gemensamt intresse som är överordnat, t ex ett säkerhets-, hygien- eller ordningsintresse. Ett huvudbonandsförbud är helt oförenligt med den värdegrund skolan ska verka för, och ska därför inte få förekomma bland skolans ordningsregler. 

I ordningsreglerna ska bara finnas sådant som påverkar ordningen på skolan.  Ytterkläder är i allmänhet inte tillåtna inne i lektionssalarna. Det beror på att det inte finns några lämpliga hängare för dem i salarna. Men en mössa, hatt eller keps sitter där den sitter och stör knappast ordningen för någon. Ännu märkligare är det med huvudbonadsförbudet i matsalen. Måltidspersonalen ska ha huvudbonad – för att minska risken för att hårstrån ska hamna i maten. Men alla de elever som passerar grytorna är förbjudna att ha huvudbonad.

Om skolans ordningsregler blir en arena för strukturkonservativa strömningar riskerar vi att sluta med regler för tröjtryck, kjollängd m m. Risken är också stor att reglerna blir väldigt olika mellan olika skolor.

Någon har påstått att huvudsbonadsförbudet är ett sätt att hjälpa eleverna. De förväntas då lära sig hur de ska uppträda när de sedan ska ut och söka jobb. Med det resonemanget borde alla som i framtiden tänker söka jobb på en advokatbyrå vara förhindrade att bära jeans i skolan. Och vi borde kanske ”hjälpa” eleverna genom att även förbjuda piercing, emo-sminkning, vissa frisyrer, hårfärgning och tatueringar.

Nej, bevare mig väl!

Visst kan det vara så att någon upplever det som oartigt, respektlöst eller rentav kränkande om någon skulle ha en huvudbonad på inomhus, men frågan är då vem det är som ska lära om – den unge eller den intolerante vuxne? Samhällsnormer ska ifrågasättas, och skolan ska ge eleverna mod och kunskap att ifrågasätta samhällsnormerna. Om skolan i stället okriktiskt försvarar och konserverar otidsenliga samhällsnormer så blir det helt fel.

Vi försvarar individens frihet i många andra sammanhang, t ex rätten att avbilda profeten Muhammed som rondellhund. Många har också lärt sig att vara HBTQ-toleranta, åtminstonde såsom en politiskt korrekt fasad. Och hur många ställde inte upp på kampangjen ”Vi gillar olika”. Tyvärr hyser många små smygkonservativa värderingar, blir snabbt fördömande och ondgör sig över allt som man anser är normbrytande. Ett äkta tolerant samhälle måste inte bara vara tolerant mot främmande kulturer och religioner, det måste också vara tolerant mot alla de små skillnader mellan människor och människors preferenser som förekommer överallt i samhället.

Hatten på för dem som står upp för individens frihet och ett tolerant samhälle!

”För fansen blev ordet Beatles ett ord som också associerade till den frisyr med lång lugg som gruppen senare skaffade sig. Beatles hade 1965 bokats in för att framträda i Israel. Landets regering nekade dock bandet inresetillstånd med motiveringen att de kunde undergräva landets moral.” (Wikipedia)

Mössförbudet beskrivs i en artikel i Sydsvenska Dagbladet den 24/12.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s