Knasig ranking av kulturskolans ”kvalitet”.

Lärarförbundet presenterade nyligen en rankning av Landets bästa musik- och kulturskolekommun. Lund hamnar i denna rankning på 240:e plats bland 279 undersökta kommuner. Det gläder mig att vi hamnar så lågt, eftersom jag helst hade velat att Lund hamnade på sista plats.

Lärarförbundets ranking är nämligen mycket märklig. Den innehåller bara tre faktorer, faktorer som man kallar ”kvalitetsindikatorer”, något som det definitivt inte är.

  • Den första indikatorn är avgift per elev. Låg egenavgift anses vara liktydigt med hög kvalitet.  Hur det sambandet ser ut begriper inte jag.
  • Den andra parametern är storleken på den offentliga finansieringen. Hög offentlig finansiering anses vara liktydigt med en bra kulturskola. Dyrt för kommunen är alltså synonymt med bra.
  • Den tredje parametern är andelen av barn och ungdomar som deltar i de kommunalt drivna kulturverksamheterna.

Det Lärarförbundet mäter, är inte kvaliteten i verksamheten, utan graden av socialism. Ju mer kommunen bestämmer över individen och ju minde man satsar på ideella, privata eller enskilda alternativ – desto högre hamnar kommunen i rankingen.

Låter man däremot invånarna behålla sina intjänade slantar, och låter dem själva välja hur de ska utöva kultur, hamnar kommunen långt ner.

Att Lärarförbundets ranking är absurd framgår extra tydligt om man gör ett litet tankeexperiment: Låt oss utse landets bästa idrottskommun genom att ranka alla kommuner efter hur många ungdomar som är aktiva i det kommunala fotbollslaget, eller i den kommunalt drivna ridskolan eller karateskolan. Låt den kommun som helt saknar ideella föreningar få bli årets idrottskommun!

Lund är en kommun med mycket kultur. Här händer det saker inom ideella föreningar, studieförbund, privata dansskolor och inte minst spontant – enskilt eller i grupp. Vår politik på kulturområdet är utformad för att stimulera valfrihet och spontanitet.

Jag hoppas därför att Lund nästa år hamnar allra sist i Lärarförbundets ranking.  Och att vi fortsätter jakten på den femte friheten – friheten från socialism i kultursektorn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s