Zarembas kritik av skolan är inte konstruktiv

Maciej Zaremba går i DN den 9/12 till hårt angrepp både mot lärarutbildningen och mot lärarkåren. Man kan med rätta kritisera den lärarutbildning som bedrivits de senaste årtiondena. Brister i lärarutbildningen kan ha gjort många lärare mindre rustade för sin arbetsuppgift. Men Maciej Zaremba går för långt när han i det närmaste inkompetensförklarar stora delar av lärarkåren.

Den utbildning dagens lärare har fått är inte helt värdelös. Även om lärarutbildningen har haft uppenbara luckor så har lärarnas fått tre års högskoleutbildning som gör att de åtminstone har fått en första plattform för sitt yrke. De flesta lärare är dessutom ambitiösa och brinner för sitt jobb. Många väljer både att fortbilda sig på egen hand och delta i de statliga satsningarna på fortbildning.

Zaremba ondgör sig i sin artikel över ett beslut som Lärarförbundet tog 1982 – att utesluta medlemmar som fortbildat sig på egen hand. Visst kan detta beslut ifrågasättas, men har det någon bäring på dagens skolpolitik? Och när Zaremba jämför detta beslut med hanteringen av Thomas Quick så gör han sig skyldig till ett av världshistoriens fulaste retoriska övergrepp – guilt by association.

Zaremba tycks tro att man genom en fingerknäppning kan byta ut dagens lärarkår mot den hypotetiska lärarkår som hade uppstått om de senaste decenniernas skolpolitik förts enligt Zarembas preferenser. Vi kan bara spekulera i om Zaremba har rätt eller inte. Faktum kvarstår att vi i dagsläget är precis där vi är.

Det är dagens lärare som bygger upp dagens skola, och det är på dessa förutsättningar vi måste bygga vår skolpolitik. Jag har stor tilltro till den befintliga lärarkåren, och vet att de på alla sätt kommer att bidra till skolans utveckling.

Som jag ser det finns det bara en väg att vandra och den är framåt. Vi har de lärare vi har idag, och det är dessa lärare som kommer att undervisa våra elever de närmaste 20 åren.

De beslut som Lärarförbundet fattade för 31 år sedan förändrar inte dagens skola. Vad som däremot förändrar skolornas situation är de politiska beslut som fattas från och med nu och framåt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s