Mårtenskolan får inte rivas utan politiskt beslut!

Jag har den senaste veckan fått många frågor om åtgärderna av typen ”Vem har beslutat att riva Mårtenskolan?”. Något beslut om att riva Mårtenskolan har, såvitt jag vet, inte fattats.

Nämndes arbetsutskott beslutade däremot i onsdags att skicka förvaltningens förslag till områdeslokalplan för Tuna/Mårtens Fälad på remiss. Remissförfarandet är till för att alla berörda ska få möjlighet att yttra sig över planerna innan beslut fattas.

Det kan i akuta situationer finnas skäl att föregripa lokalplaneprocessen och fatta särskilda beslut avseende enskilda lokallösningar. Sådana beslut ska normalt tas på politiskt nivå. Varken Skolförvaltningen eller Serviceförvaltningen har signalerat att det behövs sådana beslut avseende Mårtenskolan, och jag förutsätter därför att verksamheten bedrivs vidare som tidigare tills dess att områdeslokalplanen antagits.

För mig och för Folkpartiet är det viktigt med små skolor nära hemmet i de lägre årskurserna. Det är också viktigt att skollokalerna håller en god kvalitet. Det är just därför vi valt att ta fram områdesplanerna som ett långsiktigt och strategiskt planeringsverktyg. Vi vill hitta en bra lösning med permanenta byggnader både för skolorna och förskolorna på Mårtens Fälad. Paviljonger ska bara användas i nödfall och under en kort tid.

5 tankar om “Mårtenskolan får inte rivas utan politiskt beslut!

 1. Hej
  Vi har barn på Mårtenskolan, och det besked som vi fått är att skolan ska rivas, barnen gå i skolan i barackerna vid Hardebergaspåret (”paviljongen”) och att det tidigast 2017 kan stå en ny skola på motsvarande plats där Mårtenskolan står idag. Detta pga att Vipeholms förskola ska husera i baracker på den rivna Mårtenskolans plats. 2017 är dock ”tidigast” och det finns Ingen återuppbyggnadsplan för Mårtenskolan idag. Dessutom kan man tolka områdesplanen som om att det är mer sannolikt att Mårtenskoleeleverna splittras på andra skolor mer eller mindre permanent. Rykten säger att splittringen kan ske redan år 2015. Mårtenskolan måste få finnas kvar, gärna renoveras eller byggas på nytt, men finns den politiska viljan för detta scenario? Som det är nu riskerar området förlora en viktig skola och samlingspunkt, med permanenta förändringar för framtiden. Mvh, Torbjörn

  • Områdeslokalplanen är bara ett tjänstemannaförslag, och har ännu inte behandlats politiskt. De möjliga handlingsalternativen är förmodligen fler än de som presenteras i förslaget. Synpunkter som kommer in vid remissbehandlingen kommer att ha stor betydelse vid planens slutgiltiga utformning.

   Det finns givetvis både lärare, skolledare och andra som torgför sina egna idéer om vilka förändringar som bör ske och när. Dessa är dock ännu inte nämndens idéer och bör tas med en stor nypa salt.

  • Vem är det som sagt att Mårtenskolan skall rivas? Rektor? Vad har hon grundat det på isåfall eftersom det tydligen inte finns något beslut på det?

 2. De tre frågor som över 100 föräldrar vill driva. Vad jag förstår så driver även du och ditt parti dessa frågor, eller? Eftersom du känner till det politiska landskapet kanske Rädda Mårtenskolan kan få tips om hur vi ska gå vidare, tack.

  Angående Områdesplanen för Tuna- Mårtens Fälad 2015-2019. Hur kan tjänstemännen i Lund se ett ökat behov av skolplatser (de föreslår en ökning från 3 till 4 klasser i området) i åk F-3; men ett oförändrat behov av klasser i åk 4-9?

  • Jag driver två av de tre frågorna. Mårtenskolan bör återuppföras så snart som möjligt. När det gäller att behålla Mårtenskolan som en enparallellig F-6-skola är jag mer tveksam. Det har nämligen både för och nackdelar.

   Mysteriet avseende antalet paralleller är löst. För åk F-3 används delningstalet 25 elev per klass i kalkylerna. Och enligt prognoserna blir elevantalet i området någon enstaka elev över tre klasser. Men i de högre årskurserna används ett något högre delningstal, så där blir klassantalet bara tre. Det är alltså kalkylmodellen som spelar oss ett spratt. Kalkylmodellen säger inte heller något om var inom området behoven finns, och inte heller hur indelningen i klasser ska ske rent praktiskt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s