Dags för G5 – Lunds femte kommunala gymnasieskola

Elevprognos

Lunds kommuns officiella befolkningsprognos

Lund behöver en femte gymnasieskola. Redan nu kan vi se en mycket kraftig elevpuckel på väg upp i högstadiet. Det dröjer bara tre år innan denna elevpuckel knackar på dörren till gymnasiet.

Det är redan trångt på Lunds gymnasier. Utbildningsnämnden försöker därför täcka upp med mindre tillbyggnader. Bl a kommer Spyken att få ta över kontorslokalerna på Källbo. På så sätt klarar vi med nöd och näppe de närmaste åren. Men det räcker inte.

2017 slår elevpuckeln till med full kraft. Då måste G5 vara på plats!

Antaganden

Man kan göra några enkla antaganden för att skatta behoven:

  • Lundabor i gymnasieålder ökar med ca 200 per år fr o m 2017.
  • Elever från kringkommunerna som söker gymnasium i Lund ökar lika mycket.
  • Samma andel som idag väljer att söka till Lund.
  • Samma andel som idag väljer fristående skolor.

Med dessa antaganden kommer vi att behöva 400 nya platser per år fr o m 2017. På tre år får vi då 1200 nya gymnasieelever i Lund. Detta fyller med råge en stor gymnasieskola. Elevökningen stannar dock inte 2019, utan vi bör redan nu börja planera för G6 – en sjätte kommunal gymnasieskola.

Vad händer om vi inte bygger?

Om G5 inte byggs, eller blir försenat, kommer det att få katastrofala följder för lunds gymnasieelever:

  • Elever med låga betyg kommer inte in i Lund, utan tvingas söka till annan kommun
  • Detta gäller både elever från Lund och från de tidigare samverkanskommunerna (Burlöv, Kävlinge, Lomma och Staffanstorp)

Fritt Sök Skåne

Fritt Sök

Skolmarknader i Skåne

Lunds kommun har sedan 2009 ett avtal med övriga skånska kommuner (och några i Blekinge) om Fritt Sök. Det innebär att alla elever konkurrerar med betygen till alla kommunala gymnasieskolor.

Avtalet innebär många fördelar för elever från Lund. Dels får lundaeleverna tillgång till hela Skånes gymnasieutbud, dels får Lunds gymnasieskolor, tack vare en stor efterfrågan, möjlighet att erbjuda ett större utbud av varianter än vad som annars vore möjligt. Även elever från kringkommunerna gynnas av Fritt Sök. Fritt Sök är alltså bra både för lundaeleverna och  för eleverna från kringkommunerna.

Politiska hot

Socialdemokraterna i Skåne har tagit ett kongressbeslut om att motverka det fria skolvalet. Att överge Fritt Sök skulle innebära kraftigt minskade valmöjligheter för Lunds gymnasieelever. Det skulle dessutom innebära förödande konsekvenser för de kringkommuner (Lomma, Staffanstorp, Kävlinge och Burlöv) som i kraft av tidigare samverkansavtal förlitat sig på att Lund ska tillhandahålla gymnasieplatser för deras elever.

Moderaterna i Lund försöker sopa problemet under mattan, och skjuta investeringen i en femte gymnasieskola på framtiden. Man hänvisar till pågående utredningar om skolans placering och utredningar om vilka gymnasieprogram som ska placeras var. Oklarheter kring var och hur får dock inte påverka frågan om när. Vi måste lägga in G5 i investeringsbudgeten för 2017.

Just nu ligger G5 i investeringsbudgeten för 2019, och det innebär att gymnasievalen för 800 elever inte kommer att kunna tillgodoses!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s