Lögn, förbannad lögn och statistik

”45% av dem som röstar på KD vill öka andelen privat äldreomsorg”, skriver Sydsvenskan. Tidningen har gjort en opinionsundersökning, bland 1029 lundabor, och försöker nu göra så många spaltmillimeter som möjligt av den.

Men hur många kristdemokratiska väljare har man egentligen frågat? Ja, från samma undersökning har man tidigare publicerat partisympatierna, och KD fick då 1,6%. Det skulle innebära att ovanstående slutsats baserar sig på ca 16 svar. Vid ett så litet antal tillfrågade, och antaget en konfidensgrad på 95%, blir konfidensintervallet 45%+-24% !!!!

Sommarens nyhetstorka skördar många offer, men Sydsvenskans statistikövningar är en svårslagen intellektuell våldtäkt på läsarna …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s