Pomperipossa på Tunaskolan

Olika skolor har olika goda förutsättningar. Exempelvis har en skola med elever från akademikerhem ett lättare uppdrag än en skola med många nyanlända. Skolverket tar därför hänsyn till förutsättningarna när man bedömer de olika skolornas resultat.

Men något har blivit rejält fel. Skolverket har kommit fram till att 103% av eleverna på Tunaskolan i Lund förväntas uppnå målen i samtliga ämnen!!!

Det får mig att tänka på sagan om ”Pomperipossa i Monismanien”, en saga som Astrid Lindgren skrev när hon tvingades betala 102% i skatt.

Men om detta visste Pomperipossa i förstone intet. Inte förrän hon plötsligt tillfrågades av en god vän:

”Vet du om att i år är din marginalskatt 102%?”
”Du pratar”, sa Pomperipossa. ”Så många procent f i n n s ju inte!”
För hon var inte särskilt hemma i den högre matematiken nämligen.

Även om det dåvarande skattesystemet var vrickat så fanns det faktiskt ett sätt för Pomperipossa att betala 102% i skatt. Hon kunde nämligen ge Gunnar Sträng både de pengar hon tjänat och pengar hon sparat sedan tidigare.

Men när det gäller Tunaskolan är det värre. Hur man än räknar kan högst 100% av eleverna uppnå målen. Så många procent som 103% finns inte! Och om skolan inte når upp till det förväntade värdet uppstår en ”negativ residual” och skolan får stå vid skampålen.

Detta är helt sjukt! Den som borde stå vid skampålen är den som hittat på Skolverkets system för ”förväntade resultat”. Tunaskolan har ett av landets bästa skolresultat, och man ska inte behöva skämmas för att färre än 103% av eleverna når målen.

SALSA

Källa Skolverket/SIRIS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s