Tabbe i Lunds budget ger underskott 2016

Det blir ett hål i Lunds kommuns budget för 2016. Nu har nämligen anvisningarna för det riktade statsbidraget till lågstadiet kommit.

Och de är ganska tydliga: Riktade statsbidrag för att förstärka lågstadiet måste användas till att förstärka lågstadiet. Annars får kommunen inga pengar. Egentligen är det ganska logiskt!

Varken de Rödgrönrosa eller vi inom Alliansen har budgeterat för ökad lärartäthet på lågstadiet. Däremot har vi räknat in det riktade statsbidraget som en generell förstärkning av budgeten med ca 20 mnkr. Det borde vi inte ha gjort.

Möjligheten att söka statsbidraget finns fortfarande. Men bara om vi använder pengarna till det de var avsedda för, d.v.s. om vi ökar lärartätheten. Då måste vi också först skjuta till de ca 4 mnkr som behövs för att i grunden ha samma personaltäthet som förra läsåret. Först därefter kan vi ytterligare förstärka lärartätheten med hjälp av statsbidraget. Men intäkterna från statsbidraget äts ju upp av de ökade kostnaderna för lärarlöner, så något nettotillskott till kommunkassan blir det inte. Resultatet kommer alltså, hur vi än gör, att försämras med ca 20 mnkr.

Inte heller det riktade statsbidraget för minskad gruppstorlek i förskolan (ca 8 mnkr) kommer att klirra in i kommunkassan enligt budget. För detta krävs nämligen att antalet barn per avdelning verkligen minskar. Vi kommer på kort sikt inte att nämnvärt kunna öka antalet tillgängliga avdelningar. För att göra detta måste vi nämligen bygga fler nya förskolor. Och antalet barn minskar inte. Vi kan däremot öka personaltätheten inom förskolan, vilket minskar de faktiska barngrupperna i det dagliga arbetet. Men en sådan åtgärd berättigar tyvärr inte till statsbidrag…

Vi måste alltså gemensamt hantera en försämring av resultatet med ca 30 mnkr.

Att räkna in intäkterna utan att ta med de förknippade kostnaderna måste betraktas som en kollektiv tabbe från alla partier i Lunds kommunfullmäktige. Jag hoppas därför att vi i framtiden låter bli att ta in riktade statsbidrag som generella förstärkningar i kommunbudgeten. Det kan bara bli fel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s