Vem styr Lund?

I en artikel i Sydsvenskan 23/7, avseende ett uppdrag som Kommunfullmäktige gett till Kommunkontoret, säger Anders Almgren (S) att ”vi kan inte gå in och styra hur förvaltningarna jobbar”.

Almgrens inställning är både förvånande och oroväckande. Kommunstyrelsen både kan och ska styra sin förvaltning. Om man låter förvaltningen själv välja vilka beslut som ska verkställas så har vi inte längre en politiskt styrd organisation, utan en organisation där tjänstemännen efter eget gottfinnande kan välja vilka beslut som verkställs. Risken är då också stor att enskilda politiker, genom korridorpolitik, får ett informellt inflytande över vilka beslut som verkställs. Det är givetvis frestande för den som har en sådan position att se till att de beslut man gillar verkställs, medan de beslut man är mindre förtjust i prioriteras ner. Sådant är givetvis både odemokratiskt och olämpligt.

Naturligtvis måste man ha respekt för att förvaltningarna har begränsade resurser, och att givna uppdrag konkurrerar om dessa. Därför ska alltid politiken äga tidplanen för varje uppdrag, och om något uppdrag tvunget måste läggas åt sidan så ska det göras med ett tydligt politiskt beslut. Det handlar nämligen om ansvarsutkrävande. Om en tjänsteman förhindrat eller förhalat att ett beslut verkställs så ska denne ställas till ansvar (av sin styrelse eller nämnd). Om det är en politiker som agerat bromskloss ska denne ställas till svars. Av Kommunfullmäktige, av tredje statsmakten eller av väljarna i nästa val.

Även ur tjänstemännens perspektiv är det alltså viktigt att ansvaret för förseningar blir tydligt. Ingen tjänsteman ska någonsin behöva stå till svars för sådant som politiker förhalat.

SirapI en demokrati är det av yttersta vikt att fattade beslut verkligen kan verkställas utan dröjsmål. Om kommunens högsta beslutande organ ideligen fattar beslut som inte verkställs så urholkas demokratin, och Kommunfullmäktige förvandlas till en tandlös teater. Därför får verkställandet av fattade beslut aldrig stå åt sidan med hänvisning till att förvaltningen har annat att göra. Upprätthållandet av demokratiska principer är så överordnat att det krävs mycket speciella omständigheter för att bryta dem.

Det duger alltså inte att bara sitta och vänta på att ett beslut kanske någon gång i framtiden kommer att verkställas. Kommunstyrelsen och övriga nämnder har ett stort ansvar för att säkerställa att förvaltningarna levererar. Och om de inte levererar måste man agera!

När Almgren med en axelryckning ger förvaltningen fria händer att själv prioritera så visar han prov på extremt dåligt politiskt ledarskap. I Lund har denna släpphänthet blivit en olycklig del av den politiska kulturen, inte bara inom Kommunstyrelsen utan även inom flera andra nämnder.

Tänk, rent hypotetiskt, om Volvos ledning hade sagt ”Vi kan inte gå in och styra våra fabriker, vi får vänta och se om det kommer ut några bilar snart”. Alla hade insett det absurda i ett sådant uttalande. Men när Anders Almgren (S) säger samma sak om den kommunala organisationen så är det knappt någon som reagerar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s