Hål i huvet?

Idag lade (S), (MP), (M) och (C) ett förslag om att flytta Svaneskolans elever till Parkskolan.

Förslaget är märkligt av flera skäl.

För det första är Parkskolan för liten. Just nu används Parkskolan som internationell skola, men måste flytta på grund av trångboddhet. På Parkskolans tomt står extra paviljonger staplade på varann. Med skohorn och vaselin lyckas man idag hjälpligt rymma 266 elever i årskurserna F-9.

Paviljongerna på Parkskolan är alltså en nödlösning. Paviljongerna har tillfälliga bygglov, och måste avvecklas inom en nära framtid. Skolans normala kapacitet är alltså i storleksordningen 100-150 elever.

Hur har förslagsställarna tänkt när man tror att denna skola ska kunna rymma Svaneskolans 367 elever?

Om en sådan lösning över huvud taget ska vara möjlig måste byggloven antingen förlängas eller permanentas. Men det verkar inte särskilt smart att låta Svaneskolans högstadium flytta in i tidsbegränsade paviljonger. Vi har redan alltför mycket verksamhet i dyra paviljonger, något som vi måste arbeta aktivt för att dra oss ur.

Parkskolan saknar idag i stor utsträckning specialsalar. Detta har Internationella skolan löst genom att utnyttja specialsalar på näraliggande skolor, bl.a. Svaneskolan. När Svanetomten tas i anspråk för G5, Lunds femte gymnasieskola, finns inte längre denna möjlighet. Behovet av specialsalar måste därför, i det liggande förslaget, lösas inom Parkskolan!

Rent hypotetiskt går det givetvis att bygga ett nytt högstadium på Parkskolans tomt. Men att bygga en fyrparallellig högstadieskola på en tomt som är 4 333 m2 låter nästan som ett aprilskämt. Redan byggandet av den beställda Mårtenskolan har blivit en riktig sabot i det kommunala maskineriet eftersom 6 574 m2 anses vara för liten tomtyta för en fyrparallellig F-3-skola.

För det andra är det märkligt att förslaget skickas till Kommunstyrelsen. Kommunens reglementen anger tydligt att ”Barn- och skolnämnderna har ansvaret för lokalplaneringen inom sina respektive verksamhetsområden”. Jag kan inte i min vildaste fantasi föreställa mig att de kloka ledamöterna i facknämnden ens skulle överväga ett så här korkat förslag.

Har förslagsställarna glömt bort att vi faktiskt har facknämnder i Lunds kommun?

2 tankar om “Hål i huvet?

  1. Klokt inlägg! Jag försökte gilla det men har tydligen inget password. Tove

    Skickat från min iPad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s