Lottning är faktiskt en bra idé!

Skolkommissionen har idag presenterat en stor mängd förslag. Ett av delförslagen, som skapat stor debatt, är förslaget om lottning till platser på populära skolor.

Förslaget har stor bäring i sådana kommuner där friskolorna dominerar vissa stadsdelar.  Det är nämligen bara inom friskolor som kötidsantagning tillämpas. För kommunala skolor gäller i stället den s.k. ”närhetsprincipen”, vilket på orter med hög andel kommunala skolor i stället ger en skolsegregation som helt följer bostadssegregationen.

Kötidsreglerna kan se lite olika ut för olika friskolor, men för att ställa barnet i kö till en friskola krävs normalt att barnet är fött. Vissa skolor räknar kötiden från födelsedatum, medan andra räknar från anmälningsdatum. Barn som föds tidigt kan därför få längre kötid än barn som föds sent på året. På populära friskolor räcker platserna därför bara till de barn som är födda tidigt på året. Och den elev är som är nyinflyttad i en kommun har oftast inte en chans att bli antagen.

Nuvarande antagning till friskolor är varken rättvis eller rimlig, och något behöver göras för att eliminera de negativa effekterna av dagens regler. Lottning är då ett tilltalande alternativ.

För antagning till kommunala skolor (och förskolor) är däremot lottning mer tveksamt. Här har föräldrar och elever ett befogat intresse av en skola nära hemmet. Detta intresse måste ställas mot ett intresse av en heterogen elevsammansättning.

Skolkommissionen har hanterat denna konflikt genom att föreslå lottning till högstadieskolor, men inte till lägre stadier. Jag tycker att detta är en väl avvägd balansering av dessa motstridiga intressen.

För övriga stadier föreslår man ett ”obligatoriskt skolval”. Men så länge närhetsprincipen finns kvar, så innebär ett ”obligatoriskt skolval” att valfriheten rent praktiskt blir en chimär. De populära skolorna kommer fortsatt att vara översökta av elever i det socioekonomiskt starka närområdet, medan elever från annat håll placeras enligt något av sina andrahandsalternativ, vilket i praktiken blir en skola i elevens socioekonomiskt svaga boendeområde.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s