Varför smusslas det med rekryteringen av ny skoldirektör?

För några veckor sedan (27/9) begärde jag att få kopior på de ansökningar som kommit in till den nya skoldirektörstjänsten. Ansökningarna är allmän handling och ska normalt lämnas ut samma dag som en begäran inkommer. Att kommunen anlitat ett rekryteringsföretag saknar betydelse.

Men inte kom det några kopior inte! Efter sex dagar fick jag kopior på CV för de två återstående kandidaterna, men inte på själva ansökan. Övriga kandidaters ansökningar har jag inte sett röken av.

Efter en påminnelse får jag av Åsa Mårtensson, kommundirektörens sekreterare, veta att det bara fanns en sökande till tjänsten. Detta är en ren lögn, då jag vet från säkra källor att flera sökt tjänsten. Och min begäran att få se själva ansökningarna bemöts över huvud taget inte.

Offentlighetsprincipen

Offentlighetsprincipen är en av hörnstenarna i svensk demokrati. Den ska garantera insyn i myndigheternas beslutsprocesser och förhindra svågerpolitik och annat smusslande under täcket.

Svenska myndigheter har normalt väldigt god kännedom om offentlighetsprincipen och vad den innebär. Jag är övertygad om att även kommundirektörens sekreterare är insatt i vad offentlighetsprincipen innebär. Om inte så går det att läsa på kommunens hemsida lund.se.

Ledarskapet i kommunen

Rekryteringen av skoldirektör är otroligt illa skött. Eftersom Lund redan hade två kvalificerade skoldirektörer borde beslutet varit enkelt. Men Anders Almgren (S) ville inte ha den kandidat som resten av Kommunstyrelsen stod bakom. Almgren valde därför att bordlägga ärendet gång på gång. Detta sätt att försöka tvinga igenom sin egen vilja ledde till att en av kandidaterna tröttnade och hoppade av (vilket jag förstår). Och när Kommunstyrelsen därefter valde att rekrytera externt var dikeskörningen fullbordad.

Kostnaderna för nämndsammanslagningen är redan uppe i miljonbelopp, pengar som man faktiskt kunde lagt på bättre saker (t ex undervisning). Och den skada som kommunen lidit genom att goda medarbetare tröttnat och hoppat av kan inte mätas i pengar.

Den havererade skoldirektörsrekryteringen är bara toppen på ett isberg. Lunds kommun har uppenbara problem med ledarskapet, både på politisk nivå och på kommunledningsnivå. Det är onormalt många högre chefer som de senaste åren blivit utköpta eller valt att söka sig bort från Lunds kommun.

Varför?

Varför slirar Lunds kommun på offentlighetsprincipen, och undviker att lämna ut allmänna handlingar till mig?

Man kan givetvis spekulera kring orsakerna. En anledning skulle kunna vara att jag länge varit kritisk till rekryteringsprocessen, och att man av denna anledning inte vill ge mig insyn. Avogheten skulle då kunna vara riktad mot mig som person, och att jag därför blivit svartlistad.

Det skulle också kunna vara så att vem som helst kommer att vägras insyn i rekryteringen. Man vill kanske inte heller för allmänhet och media visa upp hur illa rekryteringen skötts. Kanske tål processen inte offentlighetens ljus?

Det kan också vara så att kommunledningen är okunnig om offentlighetslagstiftningen. En sådan kommunledning bör i så fall bytas ut. Snabbt!

PS.

Jag har skickat en fråga till kommunstyrelsens ordförande Anders Almgren (S) om hur han ser på utlämnande av allmänna handlingar. Almgren har inte svarat på mitt mail.

En tanke på “Varför smusslas det med rekryteringen av ny skoldirektör?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s