Förskolebygge avbryts på oklara grunder

Bygget av Vildandens förskola har avbrutits på oklara grunder. Nu riskerar familjer i västra Lund att stå utan förskola.

Barn- och skolnämnden beställde i mars 2014 en ny 6-avdelningars förskola på Vildanden i västra Lund. Beställningen grundades på den då aktuella befolkningsprognosen.

När Kommunstyrelsen skulle ge klartecken åt skolnämndens beställning valde man att i stället beställa en förskola med åtta avdelningar. Beslutet att beställa en större förskola grundades på att Kommunkontoret gjorde en annan bedömning av barnunderlaget än skolnämnden.

Men nu kommer i stället besked om att arbetet stoppats helt. Jonna Myrebris, fastighetschef på Serviceförvaltningen, bekräftar att arbetet stoppats.

– Kommunen har, utifrån rådande resurser, prioriterat andra projekt, säger Jonna Myrebris.

När larsilund.com frågar vem inom ”kommunen” som fattat beslutet att stoppa bygget hänvisar Jonna Myrebris till ”Lokalinvesteringsgruppen”, som är en tjänstemannagrupp under Kommunkontoret. Denna grupp leds av ekonomidirektör Henrik Weimarsson.

Henrik Weimarsson hävdar däremot att det inte finns några formella beslut.

– Det pågår ett samtal mellan tjänstemän på berörda förvaltningar kring om det är läge att skjuta på byggstart utifrån tillgängliga resurser, säger Weimarsson.

Weimarsson har ytterligare ett skäl till att förskolan inte byggs.

– Befolkningsprognosen visar att antalet barn i området inte ökar så snabbt som tidigare prognoser visade.

När larsilund.com granskar kommunens senaste befolkningsprognos så visar det sig att detta påstående inte stämmer. Kommunens senaste befolkningsprognos (gjord i april 2017) visar istället att antalet förskolebarn i området kommer att öka.

Förutom att ersätta den gamla, mögelskadade förskolan på Vildanden behövs, enligt prognosen, ytterligare ett par avdelningar inom området. Dessutom är flera förskolor i närheten i mycket dåligt skick (bl.a. Forsbergs minne och Kobjers förskola). Dessa kommer att behöva totalrenoveras inom en nära framtid.

Det framstår därför som märkligt att bygget stoppats. I samband med att bygget av förskolan beslutades i Kommunstyrelsen sade skolansvarigt kommunalrådet Elin Gustafsson såhär i ett pressmeddelande:

”– Det är oerhört angeläget för en växande kommun som Lund att hålla hög takt i byggandet av nya skol- och förskolelokaler”, säger Elin Gustafsson (S), kommunalråd i Lunds kommun.

Nu har Serviceförvaltningen alltså avbrutit arbetet med förskolan, men det är oklart på vems order detta har skett. Och när besluten är så otydliga är det också oklart vem som ska stå till svars inför kommuninvånarna för att det saknas förskolor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s