Avsätt Kungen om Kungen inte avsätter Horace!

De senaste dagarnas uttalanden från Horace Engdahl är mer än lovligt plumpa. Engdahl avfärdar lättvindigt och arrogant de kvinnor som, efter grova övergrepp, framträtt anonymt i media. När Horace Engdahl använder anonymiteten hos kritikerna som argument för att de ”inte förtjänar att lyssnas på” så visar han en sällan skådad von-oben-attityd. Skyddet av källor är ryggraden för en fri granskande press, något som en akademiledamot inte borde förakta utan i stället värna om. Och om man är så övertygad om sin egen upphöjdhet som Horace Engdahl så borde man genast plockas ner på jorden.

Horace Engdahls dumheter upphör inte med detta. Generaliserande uttalanden om att kvinnor skulle vara mindre stresståliga, och därmed mindre lämpliga att hantera konflikter, väcker också avsmak. Om man anser att män tillhör ett överlägset kön så har man definitivt inte i en modern institution att göra.

Vårt samhälle har ingen som helst plats för institutioner, föreningar e.d. som har en kvinnosyn som denna. Sådana institutioner ska inte ges minsta utrymme av det etablerade samhället.

Introverta sällskap kan visserligen, så länge de håller sig inom lagens ram, får existera inom sin egen bubbla – så länge de inte lämnar den. Men Svenska Akademien är inte en angelägenhet för ett fåtal. Om man gör anspråk på att åtnjuta både Svenska folkets och internationell aktning måste man leva upp till högt ställda moraliska krav. Och Horace Engdahl – representant för Akademin – har just spottat både Svenska folket och världens kvinnor i ansiktet.

Jag har i olika sammanhang träffat personer som varit alltför övertygade om sin egen förträfflighet. Det har alltid slutat med att vederbörande har fått träda tillbaka. Så måste givetvis ske även i detta fall. Problemet i det här fallet är bara att formerna för ansvarsutkrävande är lite diffusa. Horace Engdahl själv verkar vara trygg med att han är tillsatt på livstid. Detta är en trygghet som han inte bör ta för given.

Frågan är nämligen om ens Akademins högste beskyddare bör acceptera denna arrogans och kvinnosyn? Självklart inte! Om inte Kungen tar avstånd från Horace bör Svenska Folket ta avstånd från Kungen!

Jag föreslår att alla som läser detta skriver ett brev till H M Konungen, med budskapet att han såsom Akademins högste beskyddare, bör entlediga Horace Engdahl, då Engdahls arrogans och kvinnosyn är helt oacceptabel i ett modernt samhälle.

Det vore också bra om både Svenska folket och världssamfundet valde att avstå från att erkänna Svenska Akademin som utfärdare av Litteraturpriset tills dess att Horace Engdahl lämnat Akademin. Beröva Akademin sin status tills dess att akademin förtjänar den! Genomför en generalbojkott av Akademin tills den återfått sin förmåga att leva upp till sitt uppdrag! Och det kan inte ske så länge Horace Engdahl sitter kvar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s